Tony karmy dla zwierzaków

Niemal dwie tony karmy ufundowali bezpańskim psom i kotom internauci za pośrednictwem platformy www.dlaSchroniska.pl w ramach akcji „Gwiazdka dla bezdomniaka”. Zapasy trafią do schronisk i fundacji z całej Polski. Przydadzą się tym bardziej, że na początku każdego roku w tego typu placówkach przybywa porzucanych czworonogów. Pomagać im można nadal – również przez internet.

W listopadzie i grudniu na www.dlaSchroniska.pl trwała specjalna akcja „Gwiazdka dla bezdomniaka”. Udział w niej wzięło kilkadziesiąt schronisk i fundacji z całej Polski, które w ten sposób zbierały dla swoich czworonożnych podopiecznych zapasy karmy na zimę. Podarunek pod choinkę mógł bezpańskiemu psu czy kotu ufundować każdy i to już za kilka-kilkanaście złotych – wystarczył dostęp do internetu.

Karma, w szczególności taka lepszej jakości, dopasowana do wieku i potrzeb poszczególnych zwierząt, to coś, na co w schronisku zapotrzebowanie praktycznie nigdy się nie kończy, dlatego ogromnie dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w akcję „Gwiazdka dla bezdomniaka”. Większa ilość karmy przyda nam się w szczególności teraz, bo na początku roku zawsze przybywa u nas psów i kotów – mówi Małgorzata Lamperska z poznańskiego schroniska.

Co roku przestrzegamy przed kupowaniem czworonogów pod choinkę, ale niestety nie wszyscy tych ostrzeżeń słuchają. Efekty są zauważalne już krótko po Świętach, bo do naszej placówki trafia bardzo dużo takich porzuconych „prezentów”. Zachęcamy więc do tego, by pomagać nam przez cały rok, na przykład przez www.dlaSchroniska.pl, bo platforma ta działa dalej – dodaje Michał Błaszak ze schroniska w Gaju.

Na www.dlaSchroniska.pl każdy sam wskazuje nie tylko, które schronisko czy fundację chce wesprzeć, ale też wybiera konkretnego zwierzaka, do którego trafią podarowane przez niego upominki.

Można mieć pewność, że taki prezent będzie trafiony, bo listy rzeczy potrzebnych każdemu czworonogowi są przygotowywane przez jego opiekunów i na bieżąco aktualizowane. Dzięki temu można śledzić, co danemu psu czy kotu podarowali już inni internauci, a czego cały czas mu brakuje – tłumaczy Michalina Zabłocka, koordynatorka akcji dlaSchroniska.pl.

Całą procedura odbywa się przez internet. Dostawa darów do schronisk jest bezpłatna i zajmują się nią twórcy tej inicjatywy.

infografika4