Kolejna Kocia Chata!

Koty z Miechowic dorobiły się eleganckiego schronienia

Domowe kociaki, których opiekunowie zapewniają im pożywienie i opiekę weterynarza dożywają nawet 20 lat. Niestety te żyjące na ulicach, ze względu na trudny dostęp do pokarmu i brak ciepłego schronienia w mroźne dni, żyją średnio tylko osiem lat. Fundacja NaszeZoo.pl postanowiła jakoś temu zaradzić. W tym celu w porozumieniu z radami osiedli i spółdzielniami mieszkaniowymi w wybranych miastach ustawia „Kocie Chaty”.

Te solidne i estetycznie wykonane domki nie będą tylko tymczasowym schronieniem, a posłużą przez wiele sezonów. W każdym z nich miejsce dla siebie znajdzie do sześciu kotów – mówi Michalina Zabłocka, prezes fundacji.

Organizacja otacza kociaki długofalową opieką. W okolicy Kociej Chaty wyznaczani są mieszkańcy, których zadaniem jest dokarmianie kotów i utrzymywanie czystości w domku i wokoło niego.

Pomagamy też zapewnić zwierzętom niezbędne leczenie i przeprowadzić ich sterylizację, by nie dopuścić do niekontrolowanego wzrostu ich populacji. Poprzez prowadzoną przez nas platformę dlaSchroniska.pl zbieramy również dla nich karmę – dodaje Zabłocka.

Miechowicką chatką będzie opiekować się Ewa Wajzer.

Mamy nadzieję, że zadbane zwierzęta i ich schronienia pozwolą nawet tym sceptycznie nastawionym do nich osobom pokazać, że zgodne współistnienie ludzi i kotów wolno żyjących jest nie tylko możliwe, ale i potrzebne – podkreśla opiekunka.

Fundacja zamierza do końca roku postawić minimum 50 Kocich Chat w całej Polsce. W najbliższym czasie pojawią się m.in. w Luboniu, Legnicy i Opocznie. Chęć ustawienia w swojej okolicy takiego domku i pełnienia roli jego opiekuna może zgłosić każdy.

Oficjalnym partnerem akcji jest Vitapol.