Kocie informacje

Adopcja kota – poradnik know miau

Krótki poradnik o tym jak przygotować się na adopcje kota? Jak przeprowadzić dokocenie? Czego unikać przed adopcją i już po niej?

Adopcja kota to poważna sprawa – tym bardziej jeśli to pierwszy przedstawiciel tego gatunku w Twoim życiu. Zamieszka on wkrótce pod Twoim dachem i zostanie z Tobą na kilka bądź nawet kilkanaście lat. Zapewne zastanawiasz się: “Jak przygotować się na przybycie kociego domownika?”. W tym poradniku znajdziesz niezbędną wiedzę na temat najlepszej opieki, jaką jesteś w stanie zapewnić swojemu pupilowi. Pamiętaj jednak, że to tylko początek drogi do poznania świata kotów. Miłej lektury i powodzenia!

KOCIA WYPRAWKA

Karma dla kota - Twój kot kupowałby jakość!

W pierwszej kolejności musisz dowiedzieć się, jaką karmę kot jadł wcześniej. Najbezpieczniej będzie kupić właśnie tę, ponieważ zwierzę jest do niej przyzwyczajone. Nagła zmiana mogłaby skończyć się dla niego głodówką lub biegunką. Następnie warto zrobić rozeznanie wśród karm bytowych, która z nich będzie odpowiednia dla Twojego Mruczka. Dobrze w tym celu zasięgnąć informacji dostępnych na grupach i forach dotyczących żywienia kotów. Istnieją bowiem różne modele żywienia, ale o tym poczytaj z czasem… Na początku po prostu dokładnie sprawdzaj etykiety kocich karm. Najlepsze są karmy mokre, bez zbożowe, o dużej zawartości mięsa (ok. 70%), bogate w taurynę i inne niezbędne składniki. Sucha karma może stanowić jedynie dodatek w diecie kota. Przez wielu kocich dietetyków nie jest jednak polecana*. Możesz też przejrzeć sklepy internetowe z artykułami dla zwierząt. Obecnie na rynku zoologicznym dostępnych jest wiele karm dla kotów: młodych / dorosłych / seniorów, wysterylizowanych / niewysterylizowanych, rasowych / dachowców, wychodzących / niewychodzących itp. Pamiętaj, że nie powinien to być najważniejszy czynnik wpływający na wybór karmy. Układ pokarmowy kota rasowego niczym nie różni się od układu zwykłego dachowca, a kilkumiesięczny kociak równie dobrze może jeść to samo, co jego starszy pobratymca. Wiedzy o karmieniu kotów zaczerpniesz też od doświadczonych właścicieli i pracowników sklepów zoologicznych. To właśnie do nich powinieneś się udać po kocie łakocie. Zdecydowanie nie polecam kupowania karm dla zwierząt w markecie. Przeważnie marketowe jedzenie dla kotów zawiera zaledwie 4% mięsa. Taka ilość jest niewystarczająca dla zwierząt, które są ścisłymi mięsożercami.

Akcesoria niezbędne kotu od pierwszego dnia w nowym domu

Miski

Najlepsze dla kota będą miski ceramiczne lub z tworzywa sztucznego. Pamiętaj, że oprócz tej na jedzenie kot musi mieć stały dostęp do miski z wodą.

Kuweta

I to nie jedna! Istnieje niepisana zasada że prawidłowa liczba kuwet w domu to liczba kotów + 1. Oznacza to, że jeden kot powinien mieć dostęp do dwóch kuwet. Dwa koty potrzebują już minimum trzech kuwet a trzy koty - czterech..

Żwirek

Dobór żwirku dla kota to z pozoru prosta sprawa, która może niejednego właściciela przywrócić o ból głowy. Zaczynaj zawsze od żwirku, który kot zna - wybierz taki, z jakim do tej pory miał do czynienia. Jeśli chcesz go później zmienić wprowadzaj zmiany stopniowo. Może się bowiem zdarzyć, że źle dobrany żwirek skutecznie odstraszy kitka od korzystania z kuwety.

Drapak

Drapak dla kota to nie fanaberia lecz konieczność. Chyba, że nie przeszkadzają Ci zniszczone meble i wszystko to co wpadnie w kocie pazury. Drapanie jest naturalną potrzeba kota. W ten sposób nie tylko ostrzy on pazury (które są mu potrzebne w codziennych zadaniach) ale i redukuje stres, przeciąga ciało i znaczy swój teren.

Zabawki

Kolejny element, bez którego żaden kot - czy duży czy mały - się nie obejdzie. Zabawką dla kota może być wszystko, począwszy od kawałka papieru, poprzez myszkę z filcu skończywszy na wymyślnych wędkach z matatabi lub... ich opakowaniach. Pamiętaj jednak, że kocia zabawa powinna być aktywnością, w której biorą udział zarówno zwierzak jak i jego opiekun.

PIERWSZE DNI W NOWYM DOMU

Pierwsze dni w nowym domu mogą być trudne, zarówno dla Ciebie, jak i Twojego kota. Z pewnością towarzyszyć będą im różnego rodzaju emocje. Twoja ekscytacja adopcją niekoniecznie będzie na początku podzielana przez kociego podopiecznego. Musisz mieć świadomość, że dla niego będzie wiązała się ona z odczuwaniem silnego stresu. Koty są zwierzętami terytorialnymi, dlatego niezbyt dobrze radzą sobie ze zmianą miejsca. W nowym domu może wystąpić u zwierzęcia cały wachlarz reakcji wynikających z przeprowadzki. Twój kot może zachowywać się zupełnie inaczej niż podczas wizyty zapoznawczej w kociarni czy domu tymczasowym, np. tylko nakolankowy miziak może stronić od kontaktu z domownikami i przez kilka dni chować się pod kanapą, a wesoły śmiałek przeistoczyć się w warczącą i gryzącą bestię.

Pamiętaj! Nie zrażaj się zachowaniem kota w pierwszych dniach po adopcji!

Nowy dom i nowi ludzie to dla niego zmiana porównywalna dla nas ze zmianą pracy, ślubem, przeprowadzką i wymianą samochodu… równocześnie! Uzbrój się w cierpliwość i pozwól swojemu podopiecznemu jak najlepiej przejść czas adaptacji do nowych warunków. Tym czego kot potrzebuje w pierwszych dniach po adopcji są spokój, cierpliwość i duża doza tolerancji.

Gwarantujemy, że już po kilku dniach ani ty, ani twój kot nie będziecie sobie wyobrażać życia bez siebie!