£0.000

Opieka tymczasowa

Home / Opieka tymczasowa

Chcesz pomóc potrzebującym zwierzakom?

Zaopiekuj się jednym z nich

Na pewno znasz to miłe uczucie, gdy wracasz do domu z długiego, zimowego spaceru. Fajnie mieć własny kąt – ciepły i bezpieczny. Niestety dla tysięcy zwierząt domem jest ulica, schronisko lub buda z łańcuchem. Potrzebujących psów i kotów jest naprawdę bardzo dużo – każdego dnia otrzymujemy po kilka zgłoszeń, w których proszeni jesteśmy o interwencję: ktoś znalazł małego kociaka lub błąkającego się psa i nie wie co z nim zrobić. Jako Fundacja, której los czworonogów nie jest obojętny, staramy się pomagać w każdej sytuacji, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Właśnie dlatego niezbędne są Rodziny Zastępcze.

Czym jest opieka tymczasowa?
Zostając Tymczasowym Opiekunem przygarniasz do siebie zwierzaka, który nie poradziłby sobie sam: jest to pies potrącony przez samochód, przywiązany do drzewa lub odebrany nieodpowiedzialnym opiekunom. Może to być też kociak, który został porzucony lub dorosły kot, który komuś się znudził. Przyjmując jednego z nich do siebie oferujesz mu to, co najważniejsze: opiekę do momentu adopcji, czyli znalezienia odpowiedniego domu stałego. Do tego czasu Rodzina Zastępcza zajmuje się zwierzakiem, uczy go zaufania i życia u boku człowieka, co nie zawsze jest dla bezdomnych psów i kotów takie oczywiste. Rodzina Zastępcza uczy je miłości. Pamiętaj, że ta nauka to proces. Prosimy, bądź wyrozumiały, gdy zwierzak nie zawsze zachowuje się tak, jakbyś chciał. Normalność jest dla niego nowością i może zdarzyć się, że pies czy kot będzie potrzebował czasu i kogoś, kto weźmie go za łapkę i poprowadzi. Zwierzę, które trafia pod Twój dach zawsze kryje w sobie jakąś historię, przeważnie bardzo smutną. Twoim zadaniem jest dopisanie do niej happy endu, czyli pomoc w znalezieniu domu pełnego miłości. Jako Tymczasowy Opiekun jesteś najważniejszą częścią tego procesu.

Koszty utrzymania zwierzaka
Całkowity koszt leczenia i żywienia czworonoga pokrywamy z budżetu Fundacji, dlatego Ty, jako Opiekun, nie musisz się już o to martwić. Przyjmując zwierzaka pod swój dach, oferujesz mu skromny kącik i opiekę, która jest bezcenna. Od nas otrzymasz wszystkie niezbędne akcesoria i karmę, a zwierzak będzie miał zapewnioną opiekę weterynaryjną. Pamiętaj, że stając się Rodziną Zastępczą, jesteś częścią Zespołu i możesz na nas liczyć – obiecujemy wsparcie naszą wiedzą i doświadczeniem.

Co dajesz?
Do obowiązków Rodziny Zastępczej należy codzienna opieka, karmienie, spacery z psami, czyszczenie kocich kuwet i przede wszystkim dostarczanie maksymalnej dziennej dawki miłości. :-) W przypadku chorych zwierząt trzeba włożyć odrobinę wysiłku, żeby pomóc im wyjść na prostą. Gwarantujemy, że im więcej czasu i uwagi poświęcisz, tym większa będzie radość z efektu końcowego. Jako Rodzina Zastępcza zmieniasz, a nawet ratujesz czyjeś życie, a to wielka rzecz!

Co zyskujesz?
Jako Wolontariusz stajesz się częścią naszego Zespołu. Poznajemy się, uczymy od siebie nawzajem, razem zdobywamy wiedzę i doświadczenie. Opieka nad zwierzakiem to wspaniała sprawa, a pomaganie dodaje skrzydeł, z resztą sam zobaczysz. :-) Dodatkowo, Rodzina Zastępcza jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które z różnych względów nie mogą mieć własnych zwierząt lub chcą nauczyć się opieki nad nimi, żeby w przyszłości być odpowiedzialnym opiekunem.

Sens rozstania
Każda miłość jest piękna i wyjątkowa, jednak, naszym zdaniem, działanie Rodziny Zastępczej jest jej najwyższą formą, jaką można w sobie rozwinąć. Wspaniale kochać swoje zwierzaki, zapewniać im bezpieczeństwo i czuć, jak bardzo one kochają nas. Jednak jeszcze wspanialej jest kochać zwierzęta tak po prostu, wszystkie, pomagać im i pozwolić odejść, żeby móc ratować kolejne. Rozstania nigdy nie są łatwe. W tej trudnej chwili musisz pamiętać, że Twój podopieczny trafia do naprawdę dobrego i sprawdzonego przez nas domu z kochającymi ludźmi. Możesz mieć z nimi kontakt, poprosić o zdjęcia, rozmowę telefoniczną, a nawet odwiedziny. Pomyśl, jak bardzo ważną rzecz zrobiłeś – uratowałeś czyjeś życie. Możesz być z siebie dumny. Co najważniejsze, gdy Twój podopieczny jest już bezpieczny i szczęśliwy w nowym domu, Ty możesz rozpocząć kolejną misję.

Dlaczego to takie ważne?
Zauważ, że zwierzaki, które potrzebują pomocy najczęściej przeżyły traumatyczną sytuację, w której znalazły się przez nieodpowiedzialność ludzi. Skrzywdzone, porzucone, nie potrafią poradzić sobie same, dlatego to naszym obowiązkiem jest im pomóc.

Dorosłe psy i koty zazwyczaj w rodzinie zastępczej przebywają od ok. 2 tygodni do 3 miesięcy. Rzadko zdarzają się przypadki, w których pozostają dłużej niż 8 miesięcy. Szczeniaki kociaki zazwyczaj są adoptowane w okresie 1-4 tygodni.

Jeśli zdarzy się taka sytuacja, że nie będziesz mógł dalej opiekować się zwierzakiem, znajdziemy dla niego nową rodzinę zastępczą. Wystarczy, że dasz nam znać przynajmniej dwa tygodnie wcześniej.

Możesz dać nam kryteria dotyczące zwierzaka, którym chciałbyś się zaopiekować, a my zrobimy wszystko, by jak najbardziej dopasować czworonoga to Ciebie: zarówno pod względem cech fizycznych, jak i psychicznych, a także tego, czy nadaje się do Twoich warunków mieszkaniowych – jeśli mieszkasz w bloku, odradzimy opiekę nad owczarkiem podhalańskim. :-)

Tak naprawdę zwierzak, którym się zajmiesz, będzie nadal pod opieką naszej Fundacji. Oznacza to, że na starcie otrzymasz od nas: karmę, miski, smycz i obrożę, zabawki, smakołyki, a także leki, jeśli będą potrzebne. Finansowo to my będziemy utrzymywać psiaka, a od Ciebie oczekujemy właściwej opieki nad nim, poświęconego czasu i miłości. Jeśli czegoś Ci zabraknie, wystarczy, że dasz nam znać!

Zostań Opiekunem

Napisz do nas