Odkrywaj nowe miejsca, jedz i… pomagaj!

Anna Czarnecka

Poznańska scena gastronomiczna odkrywa przed klientami nowy smak… To smak pomagania! W najbliższy wtorek (12 października) odbędzie się kolejna odsłona  Zwierzowtorków, czyli akcji, w ramach której uczestniczące w niej lokale część swoich zysków z tego dnia przekażą na rzecz bezdomnych czworonogów.

Zwierzowtorki to cykliczna inicjatywa wywodzącej się z Poznania Fundacji NaszeZoo.pl. Akcja odbywa się w każdy pierwszy wtorek miesiąca. Dzięki temu wydarzeniu przy okazji miłego spędzenia czasu w gronie bliskich, przy dobrym jedzeniu można też pomóc zwierzętom, którym dotychczas nie udało się znaleźć pełnych miłości i bezpieczeństwa domów. W ramach Zwierzowtorków łączymy siły z ludźmi, którym los bezdomnych czworonogów nie jest obojętny. Wiemy, że poznańska branża gastronomiczna ma otwarte serca, dlatego zdecydowaliśmy się wspólnie z zaprzyjaźnionymi lokalami zbierać fundusze, które pomogą zaspokoić bieżące potrzeby zwierzaków trafiających pod nasze skrzydła. Nie mamy też wątpliwości, że gdy trzeba pomóc bezbronnym zwierzętom, poznaniacy chętnie otwierają swoje serca i portfele. – mówi Grzegorz Iwanów, koordynator akcji Zwierzowtorki z Fundacji NaszeZoo.pl. – Zebrane w ten sposób środki przeznaczamy na suchą i mokrą karmę, żwirek dla kotów oraz lekarstwa i zabiegi dla bezdomniaków, które potrzebują pilnej hospitalizacji – dodaje.

W drugiej odsłonie tego cyklicznego wydarzenia bierze udział kilka poznańskich lokali gastronomicznych: 3 Kapary, Kosteczka Pub, Hardcorowe Stejki, Pałac Jaśminowy, Kozak Pizza, Kozak Pierogi, Big Bonjour, Pezzi, Wypiek, YetzTu.

Zobowiązały się one do przekazania na rzecz Fundacji minimum 5% swoich dochodów uzyskanych 12 października 2021 r. (część z góry zadeklarowała przekazanie wyższych kwot). W wydarzenie postanowił się włączyć także Kici Butik, czyli sklep z akcesoriami z kocim motywem, w którego asortymencie nie brakuje też zabawek i przysmaków dla tych zwierząt. Lista cały czas jest otwarta, a Fundacja NaszeZoo.pl zachęca do kontaktu wszystkie lokale zainteresowane przyłączeniem się do inicjatywy Zwierzowtorki.

W październiku smak pomagania będą mogli poczuć także krakowianie, bo Zwierzowtorki będą od tego miesiąca odbywać się również w stolicy Małopolski. W następnych  miesiącach mają zawitać do kolejnych miast.

Publikacje:

Share on whatsapp