Kim jesteśmy

Kim jesteśmy?

Przeczytaj i dołącz do Zespołu!

Jesteśmy grupą przyjaciół o wspólnych cechach: mamy ogromną empatię i chęć pomocy zwierzakom, dlatego razem postanowiliśmy tworzyć Ogólnopolską Fundację NaszeZoo.pl.

Oficjalnie działamy od 1 grudnia 2015 roku, ale każdy z nas już od dłuższego czasu angażuje się w różnego rodzaju przedsięwzięcia na rzecz czworonogów. Łączy nas jedno stanowisko: nie pozwalamy na to, by nasi przyjaciele – psy i koty – byli traktowani jak podrzędny gatunek. Dla nas nie są to tylko zwierzęta, a członkowie rodzin. Nie zgadzamy się na ich niehumanitarne traktowanie, znęcanie się nad nimi czy porzucanie ich.

Impulsem do zarejestrowania Fundacji był moment, w którym zdaliśmy sobie sprawę z tego, że razem możemy zdziałać dużo więcej. Już od pewnego czasu czuliśmy, że to, co robimy, to dla nas wciąż za mało. Właśnie dlatego stworzyliśmy Fundację o zasięgu ogólnopolskim, z ramienia której na co dzień pomagamy ponad ośmiu tysiącom zwierząt.

Misja

Misją naszej Fundacji jest wspieranie bezdomnych zwierząt, które zostały źle potraktowane w wyniku zdarzeń losowych lub celowej działalności człowieka. Dążymy do edukacji jak największej liczby osób, bo wierzymy w to, że oprócz doraźnej pomocy czworonogom naszą powinnością jest także zwracanie uwagi na ich problemy i wskazywanie rozwiązań poprawiających komfort ich życia.

Cele

Cele, które przed sobą postawiliśmy, to m.in. propagowanie humanitarnego traktowania zwierząt, przeciwdziałanie stosowaniu wobec nich przemocy, niesienie pomocy, wspieranie i systematyczna współpraca ze schroniskami i organizacjami, działanie na rzecz regulacji populacji czworonogów i zwalczania ich bezdomności, a także edukacja propagująca kształtowanie właściwych relacji pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem.

Filary działalności

OPIEKA I LECZENIE

Każdego miesiąca przyjmujemy pod parasol kilkanaście zwierząt, które ratujemy prosto z ulicy, Diagnozujemy je, leczymy, stawiamy na łapy.

PATROL INTERWENCYJNY

Formujemy właśnie zorganizowaną grupę interwencyjną, której celem będzie reagowanie na znęcanie się nad zwierzętami w naszym województwie.

ADOPCJE

Szerzymy odpowiedzialną adopcję, weryfikujemy chętnych i zawozimy zwierzęta do nowych domów. Dajemy zwierzętom szczęśliwe zakończenie ich historii.

WOLONTARIAT

Skupiamy wokół siebie wspaniałych ludzi, którzy chcą działać — wspólnie robimy wiele dobrego. Wolontariat podzielony jest na grupy względem obszarów działania.

Dołącz do nas!

Razem zmienimy los bezdomnych zwierząt.